Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2013

Agenda 21 (τι είναι στο επίσημο)

Agenda 21 είναι ένα μη δεσμευτικό, εθελοντικό σχέδιο δράσης των Ηνωμένων Εθνών σε σχέση με τη βιώσιμη ανάπτυξη. 
Είναι ένα προϊόν της Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον και την Ανάπτυξη που πραγματοποιήθηκε στο Ρίο ντε Τζανέιρο, Βραζιλία, το 1992.
Είναι ένα πρόγραμμα δράσης για τον ΟΗΕ και άλλους πολυμερείς οργανισμούς και κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο που μπορεί να εκτελεστεί σε τοπικό, εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο. 
Το "21" στην Ατζέντα 21 αναφέρεται στον 21ο αιώνα. Έχει επιβεβαιωθεί και αλλαγές σε μεταγενέστερες διασκέψεις των Ηνωμένων Εθνών.


Δομή και περιεχόμενο 



Agenda 21 είναι ένα 300-σελίδων έγγραφο χωρίζεται σε 40 κεφάλαια που έχουν ομαδοποιηθεί σε 4 τμήματα:
  • Τμήμα Ι: Κοινωνικές και οικονομικές διαστάσεις | κατευθύνεται προς την καταπολέμηση της φτώχειας, ιδίως στις αναπτυσσόμενες χώρες, αλλαγή των προτύπων κατανάλωσης, την προαγωγή της υγείας, την επίτευξη ενός πιο βιώσιμου πληθυσμού και βιώσιμη λύση στην λήψη αποφάσεων.
  • Τμήμα II: Διατήρηση και διαχείριση των πόρων για την ανάπτυξη | Περιλαμβάνει την προστασία της ατμόσφαιρας, την καταπολέμηση της αποψίλωσης των δασών, την προστασία εύθραυστη περιβάλλον, τη διατήρηση της βιολογικής ποικιλότητας (βιοποικιλότητας), τον έλεγχο της ρύπανσης και τη διαχείριση της βιοτεχνολογίας και των ραδιενεργών αποβλήτων.
  • Τμήμα ΙΙΙ: Ενίσχυση του ρόλου των Κύριων Ομάδων | περιλαμβάνει τους ρόλους των παιδιών και της νεολαίας, των ανδρών, των γυναικών, των ΜΚΟ, των τοπικών αρχών, των επιχειρήσεων και των εργαζομένων και την ενίσχυση του ρόλου των αυτοχθόνων πληθυσμών, των κοινοτήτων τους, και τους αγρότες.
  • Τμήμα IV: Μέσα υλοποίησης | η εφαρμογή περιλαμβάνει την επιστήμητη μεταφορά τεχνολογίαςτην εκπαίδευση, διεθνείς οργανισμούς και τους χρηματοδοτικούς μηχανισμούς.

Ανάπτυξη και εξέλιξη

Το πλήρες κείμενο της Ατζέντας 21 αποκαλύφθηκε στη Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Περιβάλλον και την Ανάπτυξη, που πραγματοποιήθηκε στο Ρίο ντε Τζανέιρο στις 13 Ιουνίου 1992, όπου 178 κυβερνήσεις ψήφισαν και εγκρίναν το πρόγραμμα. Το τελικό κείμενο ήταν το αποτέλεσμα της σύνταξης, διαβούλευσης και διαπραγμάτευσης, που αρχίζει το 1989 και καταλήγοντας στο συνέδριο δύο εβδομάδων.

Rio +5 (1997)

Το 1997, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ πραγματοποίησε ειδική σύνοδο για να εκτιμήσει την κατάσταση της Ατζέντας 21 (Ρίο +5). Η Συνέλευση αναγνώρισε την πρόοδο ως «άνιση» και προσδιόρισε τις βασικές τάσεις, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης της παγκοσμιοποίησης , διευρυνόμενες ανισότητες στο εισόδημα και συνεχιζόμενη επιδείνωση του παγκόσμιου περιβάλλοντος. Μια νέα Γενική Συνέλευση ψήφισμα (S-19/2) υποσχέθηκε περαιτέρω δράση.

Ρίο +10 (2002) 

Κύριο άρθρο: Παγκόσμια Διάσκεψη Κορυφής για την Αειφόρο ΑνάπτυξηΤο Σχέδιο Εφαρμογής του Γιοχάνεσμπουργκ, που συμφωνήθηκε κατά τη Σύνοδο Κορυφής για την Αειφόρο Ανάπτυξη ( Earth Summit 2002 ) επιβεβαίωσε την δέσμευση των Ηνωμένων Εθνών για την «πλήρη εφαρμογή» της Ατζέντας 21, παράλληλα με την επίτευξη των Αναπτυξιακών Στόχων της Χιλιετίας και άλλες διεθνείς συμφωνίες.

Agenda 21 για τον Πολιτισμό (2002)

Κύριο άρθρο: Agenda 21 για τον πολιτισμόΤο πρώτο Παγκόσμιο Δημόσια Συνεδρίαση Πολιτισμού, που πραγματοποιήθηκε στο Πόρτο Αλέγκρε της Βραζιλίας, το 2002, ήρθε με την ιδέα να καθορίσει κατευθυντήριες γραμμές για τις τοπικές πολιτιστικές πολιτικές, κάτι ανάλογο με ό, τι Agenda 21 ήταν για το περιβάλλον. [ 2 ] Θα πρέπει να συμπεριληφθούν σε διάφορα επιμέρους τμήματα της Agenda 21 και θα πραγματοποιηθεί μέσα από ένα ευρύ φάσμα επιμέρους προγράμματα που θα αρχίσουν με την G8  χώρες.

Ρίο +20 (2012)

Κύριο άρθρο: Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την Αειφόρο ΑνάπτυξηΤο 2012, κατά τη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την Αειφόρο Ανάπτυξη των παρόντων μελών επαναβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους για την Agenda 21 στο έγγραφο αποτελεσμάτων τους που ονομάζεται "The Future We Want". 180 ηγέτες από τα έθνη συμμετείχαν.

Εφαρμογή

Η Επιτροπή για την Αειφόρο Ανάπτυξη λειτουργεί ως ένα φόρουμ υψηλού επιπέδου για την αειφόρο ανάπτυξη, και έδρασε ως προπαρασκευαστικής επιτροπής για διασκέψεις κορυφής και συνεδριάσεις για την εφαρμογή της Ατζέντας 21. Η νσης των ΗΕ για την Αειφόρο Ανάπτυξη ενεργεί ως γραμματεία της επιτροπής και τα έργα "στο πλαίσιο της" Agenda 21.Εφαρμογή από τα κράτη μέλη παραμένει προαιρετική, και την υιοθέτηση της ποικίλλουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου