Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2013

Masdar City

Η υπό ανέγερση πόλη στο Abu Dabhi η οποία είναι απολύτως οικολογική, παράγει μηδενικές ποσότητες CO2, μηδενικά σκουπίδια και τροφοδοτείται εξ ολοκλήρου από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

Περίπου 17 χιλιόμετρα από το Abu Dabhi, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, βρίσκεται η Masdar City. H λέξη Masdar στα ελληνική σημαίνει «η πηγή» (τhe Source) ονομασία που φυσικά δεν είναι καθόλου τυχαία. Πρόκειται για την πρώτη στον κόσμο 100% ενεργειακά αυτόνομη και φιλική προς το περιβάλλον πόλη που στόχο έχει να αποτελέσει πραγματικό ολοκληρωμένο παράδειγμα για τη δομή και λειτουργία των «πράσινων» πόλεων του μέλλοντος. Η κατασκευή της ξεκίνησε το 2006 και, παρόλο που η παγκόσμια οικονομική ύφεση έχει πάει λίγο πίσω το πρόγραμμα για την ανοικοδόμησή της, υπολογίζεται να είναι έτοιμη σταδιακά περίπου μέχρι το 2020. Τη χρηματοδότησή της έχει αναλάβει σε μεγάλο ποσοστό η κυβέρνηση του Abu Dabhi σε συνεργασία με την επενδυτική Abu Dabhi Future Energy Company αλλά και άλλους φορείς (τράπεζες κλπ.) από την Ευρώπη και την Αμερική. Το κόστος για την κατασκευή της ξεπερνά τα 22 δισεκατομμύρια δολάρια και η έκτασή της είναι 6 τετραγωνικά χιλιόμετρα, στοχεύοντας να φιλοξενήσει 45.000 με 50.000 κατοίκους και περίπου 1.500 επιχειρήσεις. Αυτές θα είναι οι κορυφαίες στον κόσμο εταιρείες πράσινων τεχνολογιών και περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος. Άλλωστε ο βασικός σκοπός των δημιουργών της Masdar City είναι να δημιουργήσουν το σημαντικότερο στον κόσμο θύλακα φορέων που σχετίζονται με την τεχνολογική εξέλιξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και των εν γένει περιβαλλοντικών εφαρμογών. Στη Μasdar City κορυφαία πανεπιστήμια όπως το ΜΙΤ (Μassachusetts Insitute of Technology), μεγάλες εταιρείες ανανεώσιμων πηγών, επενδυτικοί οίκοι, χρηματοοικονομικά ιδρύματα και ερευνητές θα βρουν το ιδανικό έδαφος, προκειμένου να γίνουν οι κατάλληλες «ζυμώσεις» μεταξύ τους και να δημιουργήσουν τις καινοτόμες εφαρμογές και πρακτικές λύσεις που απαιτούνται για βιώσιμη εξέλιξη του πλανήτη. 
Σύμβολο κύρους αλλά και ουσίας
Μπορεί το project των Αράβων στη Masdar City να μοιάζει λίγο ουτοπικό, ωστόσο αποτελεί ένα ιστορικής σημασίας, φαραωνικού τύπου, έργο και σημείο αναφοράς κύρους, ικανοτήτων και τεχνογνωσίας. Επί της ουσίας, πρόκειται για μια υπό ανέγερση πόλη οι προδιαγραφές της οποίας θυμίζουν προχωρημένο παιχνίδι επιστημονικής φαντασίας. Όταν όμως ολοκληρωθεί θα πάψει να μοιάζει με οργουελικό σενάριο και θα μας δείχνει ακριβώς πώς θα είναι οι πόλεις που θα ζουν οι απόγονοί μας 100 χρόνια μετά. 
Aνανεώσιμες πηγές, μηδενικά σκουπίδια και εξελιγμένη διαχείριση φυσικών πόρων 
Όπως προείπαμε, η ενέργεια που θα χρειάζεται για τη λειτουργία της η Masdar City θα προέρχεται εξ ολοκλήρου από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, κυρίως από φωτοβολταϊκά και εφαρμογές γεωθερμίας. Η γνωστή γερμανική εταιρεία Conergy έχει αναλάβει την κατασκευή ενός μεγάλου φωτοβολταϊκού πάρκου 60 MW το οποίο παρέχει την απαιτούμενη ενέργεια για τις εργασίες κατασκευής της πόλης. Αργότερα αυτό θα ενσωματωθεί στο κυρίως σύστημα διαχείρισης μαζί με άλλες εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών η ισχύς των οποίων θα ξεπερνά τα 130 ΜW. Aιολικά πάρκα, που θα παράγουν περίπου 20 MW, θα δημιουργηθούν περιμετρικά της πόλης, ενώ το δικό της σημαντικό ρόλο θα παίξει και η γεωθερμία κυρίως για τη θέρμανση και ψύξη των κτιρίων αλλά και των δρόμων. Επιπλέον, στα πλάνα της Masdar είναι να κατασκευαστεί και μια πολύ μεγάλη μονάδα παραγωγής υδρογόνου, καύσιμο το οποίο θεωρείται από πολλούς ότι αρκετές δεκαετίες μετά θα κυριαρχήσει τροφοδοτώντας ηλεκτροκινητήρες αλλά και άλλες εφαρμογές. Εν τω μεταξύ, στο σύνολό τους, τα σκουπίδια της πόλης είτε θα ανακυκλώνονται είτε θα χρησιμοποιούνται και αυτά για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Σε ότι έχει να κάνει με το νερό, ηλιακά τροφοδοτούμενες μονάδες αφαλάτωσης, ανάκτησης και ανακύκλωσης υδάτων θα αναλάβουν να καλύψουν τις ανάγκες της πόλης στον ευαίσθητο αυτό τομέα, τροφοδοτώντας ακόμα και τα ειδικά κανάλια που θα βρίσκονται στους σκιερούς δρόμους για τον έλεγχο της θερμοκρασίας της πόλης. Άλλωστε το επίπεδο θερμικής διαχείρισης που έχουν εξελίξει για τη Masdar οι επιστήμονες αφορά όχι μόνο τη μόνωση των κτιρίων αλλά και τον ακριβή έλεγχο των θερμοκρασιών στο εξωτερικό περιβάλλον. Αυτός είναι ένας από τους λόγους που περιμετρικά της πόλης έχει σχεδόν ολοκληρωθεί η κατασκευή ενός ειδικού τείχους που θα την προστατεύει από τις αμμοθύελλες και τις - καταστροφικές για το μικροκλίμα της - θερμοκρασίες που αναπτύσσονται στην έρημο. Με αυτές τις καινοτόμες λύσεις υπολογίζεται ότι η Masdar City θα χρειάζεται ακόμα και 80% μικρότερες ποσότητες νερού συγκριτικά με οποιαδήποτε άλλη πόλη αντίστοιχου μεγέθους.
 «Η ενέργεια που θα χρειάζεται για τη λειτουργία της η Masdar City θα προέρχεται εξ ολοκλήρου από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, κυρίως από  φωτοβολταϊκά, εφαρμογές γεωθερμίας και αιολικά πάρκα». 
Ηλεκτρικά οχήματα, σιδηρόδρομος και Μετρό
Η μικρή έκταση της Masdar City δεν απέτρεψε τους σχεδιαστές της από το να επενδύσουν σε ένα ολοκληρωμένο σύστημα μέσων μαζικής μεταφοράς το οποίο βασίζεται σε 3 άξονες. Δημιουργείται ήδη ένα υπόγειο δίκτυο δρόμων στους οποίους θα κυκλοφορούν αποκλειστικά μικρών διαστάσεων ηλεκτρικά οχήματα που δεν έχουν οδηγούς. Παράλληλα, θα υπάρχει ένας εξελιγμένος, ηλεκτρικός υπόγειος σιδηρόδρομος τύπου «μετρό» αλλά και υπέργεια, επίσης απολύτως οικολογικά, τρένα. Οι Άραβες υπολογίζουν ότι ο κάτοικος της Masdar City δεν θα βρίσκεται ποτέ περισσότερα από 250 μέτρα μακριά από ένα σταθμό μέσων μαζικής μεταφοράς. Τα αυτοκίνητα που χρησιμοποιούν ορυκτά καύσιμα δεν θα μπορούν καν να μπουν στην πόλη, αφού πέρα από το υπόγειο σύστημα ηλεκτρικών οχημάτων που περιγράψαμε οι δρόμοι της πόλης θα απευθύνονται αποκλειστικά σε πεζούς. Θα είναι στενοί σε πλάτος κυρίως για να σκιάζονται εύκολα από τα γύρω κτίρια και να ρυθμίζεται σωστά οι ατμοσφαιρική θερμοκρασία σε αυτούς. Τέλος, η αρχές ανοικοδόμησης της πόλης συνεργάζονται στενά και με τις εταιρείες που προμηθεύουν τα υλικά που χρησιμοποιούνται, φροντίζοντας ώστε αυτά να είναι οικολογικά, αλλά και να παράγονται με οικολογικό τρόπο.
Κι όμως…οι «πετρελαιάδες» επενδύουν περισσότερο από όλους στις πράσινες τεχνολογίες 
Όσοι ισχυρίζονται πως οι μεγάλες εταιρείες πετρελαιοειδών και ορυκτών καυσίμων είναι αυτές που εμποδίζουν την εξέλιξη οικολογικών τεχνολογιών και πράσινων εφαρμογών για τον περιορισμό του φαινομένου της υπερθέρμανσης του πλανήτη, καλά θα κάνουν να δουν προσεκτικά την περίπτωση του Abu Dabhi και να αναθεωρήσουν. Το μικρό αλλά πανίσχυρο οικονομικά κρατίδιο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων έχει στη διάθεσή του το 8% των παγκόσμιων αποθεμάτων αργού πετρελαίου, ενώ η κρατική εταιρεία Abu Dabhi National Oil Company είναι μέσα στις 10 μεγαλύτερες πετρελαιαϊκές στον κόσμο. Επιπλέον, η χώρα διαθέτει τεράστια αποθέματα υδρογονανθράκων που αρκούν ακόμα και για τα επόμενα 100 χρόνια. Παρόλα αυτά προβαίνει σε αυτή την κολοσσιαία επένδυση με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Η επίσημη θέση της Κυβέρνησης του Abi Dabhi για αυτό είναι η εξής: «Η παράδοση μας συνδέεται στενά με τη ζωή στη σκληρή και αδυσώπητη έρημο. Η ηγεσία της χώρας κατανοεί πολύ καλά τα μαθήματα που απορρέουν από τη ζωή στην έρημο, δηλαδή εκεί που οι αειφόρες πρακτικές και η σωστή διαχείριση πόρων δεν είναι απλά σλόγκαν αλλά κρίσιμοι παράγοντες για την επιβίωση. Αντιλαμβανόμαστε απόλυτα τις τρομακτικές προκλήσεις που επιβάλλουν η κλιματική αλλαγή και η υποβάθμιση του περιβάλλοντος αλλά και την ανάγκη να δημιουργήσουμε αειφόρες πηγές ενέργειας». 
Πράσινες σπουδές στη Masdar City
Στη Masdar City δημιουργείται ήδη το πρώτο στον κόσμο πανεπιστήμιο με απόλυτη εξειδίκευση σε ακαδημαϊκά προγράμματα που σχετίζονται με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τις πρακτικές της «πράσινης» αειφόρου ανάπτυξης. Το Masdar Institute of Science and Technology, όπως ονομάζεται, έχει στενή συνεργασία με το αμερικάνικο ΜΙΤ και σύντομα θα αποτελέσει το σημαντικότερο ερευνητικό κέντρο πράσινων τεχνολογιών σε παγκόσμια βάση. 
 Μasdar City – Δεδομένα και στοιχεία 
-         Χώρα: Hνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Abu Dabhi
-         Έκταση: 6 τετραγωνικά χιλιόμετρα
-         Ολοκληρώση εργασιών: Σταδιακά μέχρι το 2020
-         Κάτοικοι: Περίπου 45.000
-         Περιβάλλον: Με ενέργεια 100% από ΑΠΕ. Μηδενικές εκπομπές CO2. Μηδενικά σκουπίδια. Μηδενική χρήση ορυκτών καυσίμων. Περίπου 190 MW ισχύος από φωτοβολταϊκά, αιολική ενέργεια 20 ΜW, μονάδα παραγωγής υδρογόνου, σύστημα διαχείρισης και εξοικονόμησης νερού.
Στόχος: Nα γίνει το σημαντικότερο κύτταρο έρευνας και ανάπτυξης οικολογικών τεχνολογιών. Θα αποτελέσει τη βάση της ΙRENA (International Renewable Energy Agency) και των μεγαλύτερων ενεργειακών εταρειών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου